MUTFAK TASARLARKEN…
Mutfak ev halkının buluşma noktasıdır. Gün içinde yaşananların paylaşıldığı,en güzel dedikoduların yapıldığı samimi ve sıcak mekanlardır.Tasarımının, güne başladığınız kahvaltıdan, akşam arkadaşlarla birlikte geçirilen keyifli dakikalara kadar tüm gereksinimlerinizi karşılaması gerekir.Hem ergonamik hem de estetik olması çok önemlidir.Bu yüzden evinizin tasarımı en zor ve en önemli odasıdır.Bu yazımda elimden geldiğince sizlere yardımcı olmaya çalışacağım.
Mutfağınızın büyüklüğü ve şekli, alanınızdan en iyi şekilde nasıl yararlanacağınızı belirlemenize yardımcı olur. Öncelikli hareket bölgeleri olan eviye, ocak veya fırın ve bir hazırlık/servis alanı arasında bir üçgen oluşturacak ve kesintiye uğramayacak şekilde düzenlenmelidir. Bu alan genellikle çalışma üçgeni olarak adlandırılır ve bu noktalar arasında yürünürken harcanan zamanı azaltacağından, bir mutfağı planlamanın en etkili yoludur.
Mutfak dekorasyonunda ilk adım mutfağınızı nasıl bir yerleşim düzeninde kullanacağınızı belirlemektir. Mutfağınızın yerleşimini birkaç şekilde sağlayabilirsiniz.
Düz sıralı olarak yerleşim:
Eğer uzun ve dar mutfağınız varsa bu yerleşim tipi sizin için uygun olacaktır. Mekanın en az 150/160 cm’lik bir genişliğe sahip olmasında fayda var. 60 cm alt dolap derinliği dışında kapak ve çekme açılımını hesaba kattığımızda 150/160 cm genişliğin bulunması gerekli. Yan yana yerleştireceğiniz eviye ve ocak arasında ise en az 30/40 cm tezgah alanı olmalı. Böyle bir yerleşimde buzdolabını pencere tarafı yerine kapıya yakın konuma koymanızı öneririz. Kullanışlı bir bütünlük yakalamanız için 240 cm uzunluğunabuzdolabı için 80cm’, eviye için 60 cm, ocak ve fırın için 60 cm’lik bir alan ayırıp 40 cm de çekmece ünitesi için ayırabilirsiniz. BUu ölçüler minumum ölçüler olup kendi ihtiyaç ve mutfak uzunluğunuza göre değişkenlik göstermelidir. Yeterli genişliğe sahipseniz dolapları karşılıklı olarak iki duvara yerleştirebilirsiniz. Bu tip bir düzende çalışma alanını bir duvarda, depolama bölümünü karşı duvarda tercih edebilirsiniz.
Ada yerleşim:
Pek çok kişinin beğendiği ve arzu ettiği ada mutfak planını her alana uygulamak zor. Bunun için oldukça geniş ve şekil itibariyle ada yerleşimine uygun bir mutfak olması gerekli. Mutfağınızda yer vereceğiniz ada üniteyi saklama alanı, çalışma tezgahı ve pişirme alanı gibi pek çok işlevde kullanabilirsiniz. Ada ünitesini depolama veya yemek hazırlama tezgahı olarak düşünüyorsanız, çevresi en az 90 cm alana sahip 120×60 cm’lik bir ünite işinizi görecektir. Fakat yemek alanı olarak da değerlendirecekseniz en az 60-100 cm derinlikte bir ünite tercih edin. Ada ünitenize 30-40 cm kadar ek bir tezgah veya masa ilave ederek yemek köşesi de oluşturabilirsiniz. Ada ünitenizin yan bölümlerinde çekmece veya raf tercih ederek eşyalarınız için fazladan yer kazanabilirsiniz.
Pişirme alanı da bulunacaksa 180 cm’lik bir alan (60 cm ocak+60 cm tezgah) yeterli olacaktır. Tam kare bir ada oluşturmak için pişirme ve yıkama bölümünü karşılıklı koyabilirsiniz.
“L” yerleşim:
Eğer mutfağınız köşeli bir alanda yer alıyorsa, mutfağınızda L tipi yerleşimi
İlk olarak eviye veya ocak ünitesini köşede bulundurabilirsiniz. Köşe eviye veya köşe davlumbaz modelleri işinizi kolaylaştıracaktır. Fırını da köşede tercih edecekseniz ünitenizin 45 derece açılı ve standartlara göre daha derin olması gerekli.
Köşede alt dolap veya boy kiler dolabı kullanabilirsiniz. Bu modelleri özel döner sepetler ve raf sistemleri ile daha pratik bir kullanım alanına dönüştürebilirsiniz.
Yıkama ve pişirme ünitesini tek duvar üzerine konumlandırabilirsiniz. Eğer iki farklı duvara yerleştirecekseniz birbirine yakın köşelerde olmasına özen gösterin. Böylece tencere ve tabakları taşırken zorluk yaşamamış olursunuz.
Yiyecek, tabaklar, çatal-bıçak ve küçük aletler için gereksinim duyacağınız depolama alanını düşünün. Geniş tava çekmecelerini eviye ve ocak arasına yerleştirin ve su ısıtıcısı, tost makinesi ve diğer sık kullanılan ekstra küçük ev aletleri için yeterli yer ayırın.
Yemek yaparken sıkça kullanacağınız baharatlıklarınız ve kepçelerinizin elinizin altında ve kolay ulaşılır alanlarda olmalıdır. Ayrıca bu aksesuraların mutfağınıza estetik katkıları da olacaktır.
Mutfağınızda renk seçimi yaperken sizi uyandıracak,zinde tutacak veenerji verecek renkler kullanmanızı tavsiye ederim.
Fırın ocak gibi beyaz eşya diye tabir edilen cihazlar da artık çok seçenek içermekte.Hem ihtiyaçlarınıza hem de estetik tercihlerinize uygun bir çok seçenek bulabilirsiniz.Kiler dolapları mutfaklarınızın marketi gibidir.Habersiz gelecek misafirlerinize karşı cankurtaran görevi yaparlar.Ayrıca size ;aradığınızı kolayca bulmak ve ne yemek yapacığınıza karar vermenizde yardımcı olmak için hizmet ederler.
L mutfaklarda en büyük sıkıntı köşe alanların kullanımıdır.Uzun zamandır üretilen bu kiler mekanızmaları her gün yeni seçenekleri ile karşımıza çıkmakta.
Her ne kadar güzel mutfaklar tasarlasak da annelerimizin sihirli tarifleri ve lezzetli yemek yapan eşlerimiz olmadan bu alanlar bir işi yaramayacaktır.Bu konuda çok şanslı bir kültüre sahip olarak nesilden nesile devam etmesi dileği ile sıhhatli beslenmenin de önemini yatsımadan afiyet olsun diyorum.