Rönesans büyüsü içerisinde bir vakıf;Bisazza
İtalya’nın kuzey kesiminde Venedik’in kuzeybatısında,asil mi asil,güzel mi güzel bir kent:Vicenza.Vicenza, 1994'te “Vicenza, Palladio'nun şehri” adıyla UNESCO tarafından Dünya Mirasları listesine alındı.Yaklaşık 150 bin nüfuslu kent böylesine güzel olmasının yanısıra özellikle Rönesans tarihi açısından da büyük önem taşımaktadır.
1956’da RenatoBisazza cam mozaik fabrikasını bu şehirde kurar.Renkli cam mozaik’de 20x20mm.lik ölçü üretilmeye başlanarak bir ilke imza atılır.Bu küçük kare mozaik daha sonra tüm dünyada Bisazza mozaik olarak bir sembol haline gelecektir. 60 ‘li yıllarda cam mozaik dayanıklılığı sayesinde sadece iç mekanda değil dış mekanlardada en tercih edilen kaplama malzemesi haline geldi.Başta ticari ve ofis binalarında olmak üzere konutlarda ve sosyal tesis yapılarında kullanımı yaygınlaştı.Villalarınduvarlarını,banyolarını süslemeye başladı.Her geçen gün büyüyerek dünyada cam mozaik adını tek isim olmayı başarmıştır.
2001 yılında şirket köklü bir değişikliğe gitmek istemiştir.Carlo Dal Bianco projesiyle fabrikanın bir bölümü mimarlık ve tasarım müzesine dönüştürüldü.Bu büyük show-roomfondazioneBisazza adını alarak tasarım ve çağdaş mimari alanında yenilikleri ziyaretçilerinin ve müşterilerin beğenisine sunmak amacındadır.Uluslarası Platformda dünyanın mimarlık ve sanat alanlarında önemli isimler,maestrolar eserlerini burada sergilemeye başlarlar.Bu prestijli tasarım müzesi yılın 12 ayı ziyaretçilere açıktır.Mimar ve iç mimarlara son yenilikleri takip etmeleri açısından belli dönemlerde özel etkinlikler yapmaktadırlar.
Mimar Carlo Dal BiancoBisazza ile birlikteliklerinin nasıl başladığını sorduğumda ;2001 yılında şirketin binasının renöve edilmesi ve yeni bir fonksiyon kazandırılması için mimarlik bürosundan farkli bir proje istediklerini belirtti.
Böylece aralarında Bisazza ile mesleki ve entellektüel birliktelik doğar.’Projeyi global olarak düşünmemiş ve tasarlamamıştık ilk zamanlarda ama sergi alanında dünyaca ünlü isimlerin çağdaş eserlerinin sergilenmesiyle adeta uluslarası tasarım müzesine dönüştü. ‘açıklamasında bulundu.
Proje ve inşaat Carlo dal Bianco’nun mimarlık bürosu tarafından yürütülmüştür.İlerleyen zamanlarda 2004’te Bisazza tasarım stüdyosu kuruluyor ve 10 yıl boyunca Mimar Carlo Dal Bianco yönetiminde önemli tasarımlara imza atıyorlar.Londra’dan Moskova’ya ,BerlindenNewyork’a dünyanın dört bir tarafındaki Bisazzashow-room mağazalarının projelerini gerçekleştiriyor.Markanın hep yeniliklere açık olmasından büyük rol oynamış ayrıca mimar cam mozaik tasarımlarına katkıda bulunmuştur.
Carlo Dal BiancoRönesas şehri Vicenza’da doğup büyümüştür ve Rönesans mimarı ünlü AntonioPalladio’nun mimari stilinden etkilenmiştir. Kariyerinin başından beri Carlo Dal Bianco sarayların ve eski tarihi binaların , terkedilmiş sanayi yapılarının yenilenme projelerinde çalışmıştır.Tarihi mimariye tutkusu onu restorasyon ve iç tasarım projelerine dahada yakınlaştırmıştır.
Renöve ve yapıya yeni bir kimlik verme projesinde dikkat edilen ögeler ;ışık ve doğa olmuştur. Cam mozaikler ışıkla dans ederek renklerini daha güzel gösterdiğinden mekana ışığın girmesi için cam duvarlar tasarlanmıştır.Dışarıdaki doğanın bir nevi içeri girmesine izin verilmiştir. Doğal malzemeler seçilmesi ve gün ışığından faydalanması açısından çok özel bir projedir.Size bir bahçede hatta dev objelerle adeta harikalar diyarını ziyaret ediyormuşsunuz havası verilmiştir.
Bisazza Vakfı 7500 metre karelik alana yayılmıştır.Bunun bir kısmında şirketin yönetim binası ofisler ve küçük bir kısımda üretim devam etmektedir.Üretimlerin çoğu İtalya dışında ;büyük bir kısmı Hindistan’dadır.
1000 metre karelik alan ise dünyaca ünlü sanatçıların, mimarların dönem dönem değişen sergilerine ayrılmıştır.Böylece tasarım ve mimarlik ağı oluşturulmasının temelleri atılmıştır.Dünyanın başka yerlerinde gezen eserler projeler burada sergilenmektedir.